Af Marie Stærke, borgmester, Køge Kommune

🍀🍀🍀FIRKLØVERPLANEN🍀🍀🍀

“Min firkløverplan handler grundlæggende om os, der bor i kommunen. Vi skal sætte udviklingstempoet ned og istedet arbejde for fællesskaber og natur og hvor vi i samhørighed lykkes ved at arbejde sammen.”

I dag har jeg i min 1. majtale lanceret en firkløverplan. Du kan læse min tale herunder.

Beklager min lidt ubehjælpelige tegning – jeg håber, den giver mening. Hvis den skulle være bare lidt gennemskuelig, kunne jeg ikke få hele kommune med i tegningen – min plan gælder naturligvis HELE Køge kommune.

God 1. maj alle sammen

🍀❤️🌹❤️🍀

  1. maj 2024

Os der kommer fra Køge kommune, kender til den store udvikling kommunen har været i. Der er kommet flere arbejdspladser og flere borgere bor her. Virksomhedernes omsætning og produktivitet stiger og borgerne i kommunen tjener mere. Måske ikke alle kan mærke det, men statistikkerne viser det tydeligt. Køge kommunes borgere og virksomheder er blevet rigere. Det er godt for alle og jeg er stolt af den udvikling, vi har gennemgået og er i. Da jeg startede som borgmester skulle vi kæmpe hver eneste sejr hjem – lige fra den nye jernbane til investeringer i boliger. I dag kommer både erhvervsliv og investorer af sig selv. Den positive bølge kommunen er i, er en kraft i sig selv, der ikke i samme grad har brug for samme politiske kraftanstrengelser for at lykkes.

Så i dag vil jeg præsentere en firkløverplan.

Når man er politiker i Køge kommune – måske også borger, kender man den plan staten har haft i mere end 70 år. Det er den plan, vi kalder fingerplanen. Det er planen for statens planlægning i hovedstadsområdet herunder Køge. Den definerer, hvor og hvordan byerne skal udvikle sig koblet sammen med infrastruktur, trafik, erhverv, fritid og natur.

Når jeg ser på fremtiden for Køge kommune, er jeg inspireret af fingerplanen. Den plan jeg vil præsentere, kalder jeg firkløverplan.

I skal forestille jer køge kommune oppefra. Hvis vi placerer Køge by i midten af firkløveret, så har du et blad nordpå der dækker Ølsemagle, Køge Nord, Skensved, Højelse og Ejby. Du har også et blad vestpå, der dækker Lellinge, Bjæverskov, Vemmedrup og Borup. Du har et blad sydpå, der dækker Hastrup, Herfølge og Tureby.

Jeg er med på, at der er en del mindre byer og landsbysamfund, jeg ikke har nævnt. Det er ikke ensbetydende med, at de er udenfor planen. Byerne jeg nævner er blot for at sætte en retning.

Planen skal fungere som områder, vi vil have fokus på. Istedet for nye store byudviklingsprojekter, vil jeg med firkløverplanen prioritere vores eksisterende byer. Vi skal have flere boliger til seniorer fx i Vemmedrup, men også andre i mindre byer. Istedet for at bruge penge på cykelstier i nye byudviklingsområder, hvor der ikke er flyttet nogen ind endnu, vil jeg prioritere cykelstier i de byer, hvor der allerede bor mennesker. Jeg vil prioritere trafiksikkerhed, fart- og støjbekæmpelse. Jeg vil prioritere natur og mulighed for oplevelser i fritiden, i byerne og landområderne, i hele Køge kommune.

Så tænker du måske -hvad så med det fjerde blad i firkløveret? Jo, det fjerde blad er Køge Bugt. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at den manglende trivsel og det manglende liv i havet i Køge Bugt, slet ikke har været nok på vores lystavle. Det er det i høj grad kommet med Køge kommunes deltagelse i Køge Bugt Alliancen sammen med 6 andre kommuner langs Køge Bugt.

Livet i Køge Bugt skal fortsat være højt på vores dagsorden. Hele vores økosystem hænger sammen med, at der er fisk og liv i bugten. Ålegræs bidrager til rensning af vandet, men er også hjælpsom ved vandstigninger og fx at holde fuglelivet ude ved bugten og ikke inde i byerne. Ålegræs renser havet, så der kommer mindre fedtemøg. Bugtens liv i vand er afgørende for vores trivsel på land.

For mig er firkløverplanen min måde at sige “ro på!” Vi har haft meget travlt med megen stor udvikling de sidste mere end 20 år. Det har kostet penge, det har kostet på miljøet. Det har krævet tålmodighed for os, der bor her. Nu synes jeg, vi skal færdiggøre de ting vi har sat igang som Idrætsparken og Herfølge Bjergby, men ikke sætte alt muligt nyt igang. Det må private udviklere gøre for private penge. Nu synes jeg, vi som kommune skal prioritere de borgere, der allerede bor her og bruge borgernes penge – skattekronerne på dem.

For at kunne lykkes med firkløverplanen skal der være et politisk flertal for det. Et flertal der forpligter sig på ikke at sætte nye store byudviklingsprojekter igang, som koster penge til infrastruktur og yderligere skoleudvidelser. Hvis vi skal have penge til cykelstier, naturoplevelser og trafiksikkerhed, så skal der skrues ned for hastigheden i vores udvikling. Det er op til vælgerne, hvor meget fart vi skal have på og hvad vi skal prioritere.

Min firkløverplan har mere i sig end bare det. Inde i mit firkløver har jeg en vision for Køge kommune og os borgere. Et blad for børnene – herunder sundhedsplejerske, folkeskole og fritid. Et blad for ældre – herunder sundhed, selvbestemmelse og ligeledes fritid. Et blad for klima – herunder mere vild natur og grønne områder og adgangen til dem og ikke mindst den grønne omstilling. Og så et blad for kultur- og idrætslivet. Et godt børneliv er også at kunne se teater og musik og gå på biblioteket med sin mor og far. Det er også at kunne gå til idræt i nærheden af, hvor man bor. Et godt ældreliv er at kunne komme til gymnastik en onsdag formiddag eller tage til koncert og komme ud og danse. Køge kommunes gode stærke foreningsliv og kulturliv, skaber fællesskaber. Fællesskaber styrker børnene og gør dem robuste. Stærke fællesskaber gør livet nemmere at leve i sine ældre år. Jeg vil med min firkløverplan gøre det nemmere for foreninger, idrætslivet og kulturlivet at lave arrangementer. Jeg vil skabe en fasttrack på rådhuset for dem, der skal bruge tilladelser til at kunne lave arrangementer. Det skal simpelthen nemmere at lave noget godt for andre. Så når en forening gerne vil lave et arrangement, så skal ansatte i Kulturforvaltningen nærmest kunne lave en strakstilladelse og så selv sørge for papirarbejdet på rådhuset og lade foreningen arbejde med de er bedst til – nemlig frivilligt arbejde.

Mit sidste firkløver i firkløverplanen handler om samarbejde og stærke fællesskaber. Kommune betyder fællesskab og det er i høj grad i fællesskab med andre, at vi trives og gror som mennesker. Derfor skal vi som kommune kunne samarbejde med andre og skabe fællesskaber med andre. Så mit næste firkløvers blade består af et blad for borgere, et blad for foreningslivet, frivillige og pårørende, et blad for erhvervslivet og et blad for kommunen. De fire blade skal i et firkløver kunne arbejde sammen på kryds og tværs for at skabe en bedre kommune. Ingen kan det hele alene, men sammen kan vi rigtig meget. Og samarbejde ml kommune, borgere, erhvervsliv og frivillige er giver grobund for stærke fællesskaber og mere robuste borgere.

Min forkløverplan handler grundlæggende om os, der bor i kommunen. Vi skal sætte udviklingstempoet ned og istedet arbejde for fællesskaber og natur og hvor vi i samhørighed lykkes ved at arbejde sammen.

For by, for land, for mennesker og fællesskaber.

Skriv en kommentar

SENESTE POSTERINGER

Herfølge fakta

Herfølge, by 5 km sydvest for Køge. På 25 år er Herfølge vokset fra at være en mindre stationsby til en stor bolig- og erhvervsforstad til Køge og København.

~ Den Store Danske

Designed with WordPress